25-08-2015

Ouwe meuk

















In de negentiende eeuw was wijnbouw nog een algemeen voorkomende landbouwactiviteit in het noorden van de Meuse, tot een plantenziekte toesloeg en de wijngaarden verdwenen. Tegenwoordig worden er weer druiven geteeld in de regio, zij het op kleine schaal.

In Murvaux wordt de herinnering aan de wijnbouw levend gehouden met de openstelling van een kleinschalig streekmuseum. Een groep vrijwilligers heeft samen met de gemeente de handen ineen geslagen om dit museum van de grond te trekken en te beheren. De gemeente heeft het pand aangekocht, dat helemaal werd opgeknapt en ingericht om een beeld te geven van de wijnbouw en het boerenleven rond 1900.

Vele meubels, kledingstukken, gebruiksvoorwerpen en landbouwwerktuigen laten oude tijden herleven. Heel bijzonder is bijvoorbeeld een wasmachine uit 1920 waarin vuur kan worden gestookt om het water te verwarmen. Het geheel wordt mooi gepresenteerd en ook helder gedocumenteerd, dus "ouwe meuk" is eigenlijk geen goede kwalificatie. Een geweldig en uniek initiatief van overheid en plaatselijke vrijwilligers!

Het Maison vigneronne is geopend op zaterdag en zondag tijdens de zomervacantie.