28-07-2003

Meuse

Het departement Meuse - nummer 55 in de lijst van bijna honderd - werd gecreëerd ten tijde van de Franse revolutie toen de gehele staatsinrichting op moderne leest werd geschoeid. Het is genoemd naar de rivier Meuse - de Maas - die het departement van Zuid naar Noord doorstroomt en waarvan de bron ligt op het plateau van Langres.

De hoofdplaats is Bar-le-Duc, een provinciestad met een belangrijke streekfunctie. De stad heeft een klein, gezellig centrum en is vooral interessant vanwege de middeleeuwse bovenstad met kleine straatjes en mooie gevels. In de kerk Saint-Étienne is een van de beroemdste werken van Ligier Richier te zien - le Transi - dat een goed voorbeeld is van de visie van kunstenaars ten tijde van de Renaissance. Klik hier voor een filmpje van de beneden- en de bovenstad.

Naast andere steden zoals Saint-Mihiel - met een prachtige benedictijner bibliotheek - en Commercy, is de meest bekende stad natuurlijk Verdun. Deze stad die zijn naam dankt aan de ligging op een heuvel langs de rivier, heeft een vaak dramatische rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Hier vond de verdeling van het rijk van Karel de Grote plaats in 843, en de veldslagen van de Eerste Wereldoorlog waren uitermate desastreus. Vele dorpen werden geëvacueerd, andere werden verwoest en sommige nooit meer herbouwd. In Verdun en omgeving is er nog veel dat verwijst naar het verleden, zoals het heroïsche monument met de tekst « à la France immortelle / à la glorieuse ville de Verdun / la Hollande amie ». Het is niet zonder reden dat het Centre mondial de la paix hier haar zetel gekozen heeft om te werken aan de toekomst. Want ook na meer dan negentig jaar blijft de herinnering...

De Meuse is een ruraal en groen departement - een van de meest bosrijke van Frankrijk - en bovendien relatief dunbevolkt. Het land oogt kalm en vredig en veel dorpen lijken ingeslapen en niet meer van deze tijd. Niettemin wordt er hard gewerkt in dit departement dat niet veel natuurlijke hulpbronnen of andere troeven in handen heeft: in de landbouw natuurlijk, maar ook in de nijverheid en de dienstensector, vooral in en rond de steden. De overheid, de private sector en de bevolking moeten alle zeilen bijzetten om de economie en de kwaliteit van het bestaan op peil te houden. Het platteland verandert en gaat met zijn tijd mee, maar behoudt toch een eigen identiteit. De Meuse heeft karakter!