20-07-03

Toch weer naar Frankrijk!

De verkoop van ons huis in Dombras schiep een groot gemis dat absoluut niet sleet. Maar in januari 2003 was het dan toch weer raak : na lang aarzelen en zoeken werd een huisje gevonden dat mogelijk onze nieuwe « résidence secondaire » zou kunnen worden. De foto's van de makelaar zagen er leuk uit en de beschrijving klonk interessant. Meteen werd er een afspraak gemaakt voor een bezichtiging. Ondanks het druilerige weer bleek het huis een echte « coup de coeur » zodat zonder dralen een handtekening werd gezet (zie foto)! De uiteindelijke overdracht vond plaats in april 2003. Daarna kon het echte werk van start : poetsen, schilderen, inrichten, tuinieren en wat daar nog bij komt kijken. Alles liep evenwel voorspoedig en eind mei was er al veel voortgang geboekt.

Een exact bouwjaar is niet bekend, maar waarschijnlijk is het huis een paar eeuwen oud. Bestudering van een kaart uit 1728 (Cartes des Naudin) leert dat er destijds al bebouwing was op deze locatie. Aangezien deze kaart erg vaag is kan niet met precisie worden vastgesteld of het huis er toen al stond. Een kadastrale kaart uit 1823 (zie afbeelding) geeft meer duidelijkheid. Hierop is duidelijk te zien dat het huis deel uitmaakt van hetzelfde kadastrale nummer als het huis waar het tegenaan is gebouwd. De schuur stond er toen nog niet en ook waren er geen bouwsels achter het huis. Het is goed mogelijk dat het huis ouder is en wellicht her- of verbouwd is in de eerste helft van de 19e eeuw toen het redelijk goed ging op het platteland. De buurhuizen dragen namelijk dateringen van rond 1830.

Van oorsprong was het een eenvoudige landarbeiderswoning met slechts twee vertrekken: een keuken en een (slaap)kamer. Er was geen sanitair, stromend water of electriciteit. In de keuken (nu de salon) is een pomp en een stenen gootsteen in het raam, en onder de schouw zal ongetwijfeld een authentiek houtfornuis hebben gestaan. Achter deze schoorsteen bevindt zich een « taque », een kast die kan worden opengezet om het andere vertrek enigszins van de warmte te laten profiteren. Nu zijn daar de eetkamer met keukenhoek en toilet. Al deze oude elementen zijn bewaard en geven het huis veel charme, evenals de balken en de eiken vloeren. Op de zolder werd vroeger het hooi opgeslagen. Daar is nu een slaapkamer met douche en een overloop met slaaphoek.

Ook in 2004 zijn een aantal reparaties uitgevoerd en werd de achterwand in de salon vernieuwd. En natuurlijk werd de decoratie niet vergeten.

Voor het huis is nu een tuintje, maar vroeger was dit een zogeheten « usoir » , een strook gemeentegrond voor de opslag van hout, materiaal en stalmest. Dit is tegenwoordig niet meer toegestaan. Ook dit tuintje werd grondig aangepakt - met perkjes, decoratieve elementen én ouderwets grind - om er gezellig te kunnen vertoeven en van de zon te genieten. Soms krijg je zelfs gezelschap van katten uit de buurt of een koppeltje egels!

Ook de verderop gelegen kleine schuur is opgeknapt. Allereerst werd het dak vernieuwd en vervolgens werden er luiken in de ramen gezet. In de zomer van 2006 werd de stal uitgemest, de houtvoorraad aangevuld, én luiken en deuren geschilderd.