15-12-2009

Afsluiten voor de winter

Op de valreep nog weer naar Saint-Laurent geweest, want door de toestanden op het werk was het er nog niet van gekomen. Normaliter is het huis goed afgesloten natuurlijk - lees hier maar hoe belangrijk dat is - maar voordat de winter invalt is het van belang dat ook de waterleiding wordt afgesloten. Het huis heeft weliswaar dikke muren en is goed geïsoleerd, maar je weet maar nooit en voorkomen is beter dan genezen!

Bovendien was dit een mooie gelegenheid om de druif die tegen de voorgevel groeit eens flink te snoeien. December is daarvoor de beste tijd want dan zijn de sapstromen tot stilstand gekomen en kan de plant niet « doodbloeden ». Het is al een heel oude druif die nauwelijks nog vruchten geeft ondanks regelmatige snoeibeurten en bemesting. Maar het staat erg leuk en natuurlijk ook « zo echt Frans ».

Na een paar rustige dagen - met een boek, een glaasje en een knabbeltje bij de houtkachel - en het noodzakelijke corvee was het helaas weer tijd om de sleutel om te draaien. A la prochaine!