29-01-16

Insolite

Oude foto's zijn niet alleen mooi of informatief, maar vaak ook grappig. De eerste aanblik van deze foto (klik op de foto voor een vergroting) maakte mij echt aan het lachen omdat ik die man achter de omheining zo onnozel vond. Het lijkt alsof hij is opgesloten en zijn hond buiten het hek staat te lachen. Dit wordt nog versterkt door 's mans suffige uitdrukking op zijn gezicht en het mandje dat aan zijn arm bengelt. Bovendien staat er nog op de achtergrond heimelijk een groepje kinderen te koekeloeren.

Bij nader inzien heeft de man waarschijnlijk eieren geraapt en is de scène  dus helemaal niet zo mallotig als het op het eerste gezicht lijkt.

De foto stond overigens afgedrukt bij een aankondiging van een mis in l'Est républicain, de regionale krant. De afgebeelde kerk is het voormalige dorpskerkje van Ville-devant-Chaumont, een dorp in de omgeving. Het kleine bouwsel had overigens een klokketoren ter grootte van een flinke schoorsteen! Het dorp had het ongeluk om in de vuurlinie van de slag bij Verdun te liggen en werd in WO I met de grond gelijk gemaakt. Het huidige kerkgebouw heeft helaas niet de charme van destijds maar werd in de plompe bouwstijl van de jaren 1920 neergezet.