20-03-16

Een grote verrassing

Een bezoek aan de Tefaf in Maastricht, een van de meest prestigieuze kunstbeurzen, is een waanzinnige beleving. Het enorme aanbod aan oude en moderne kunst die op een prachtige manier gepresenteerd wordt is zonder meer overweldigend. Schilderijen, boeken, incunabelen, beelden en allerhande voorwerpen, je kunt het zo gek niet bedenken. Ook al ben je geen koper, er valt enorm veel te genieten.

Met name als je argeloos van de ene stand naar de andere loopt en plotseling, totaal onverwacht, oog in oog staat met een schilderij van Jules Bastien-Lepage! En « Au temps des vendanges » is beslist niet zijn minste werk. Het is prachtig van coloriet en de compositie met de centrale figuur die haar hoofd wegdraait is ontegenzeggelijk opvallend.

Dit werk uit 1880 is een prachtig voorbeeld van zijn naturalistische stijl die heel goed past bij de keuze van zijn onderwerpen. Met name zijn impressies van het boerenleven in en rond Damvillers doen er hun voordeel mee.

Een galerie uit London bracht dit werk op de markt namens een particuliere verzamelaar. Het trok veel belangstelling, reden waarom het al gereserveerd was. De prijs viel helaas buiten mijn budget...